Παλιά Καβάλα

Φωτογραφιες
σε ασπρο-μαυρο

Το φωτογραφικό υλικό που σας παρουσιάζουμε παρακάτω είναι  το αποτέλεσμα μια δουλειάς που ξεκίνησε με μεράκι και αγάπη για όλους τους Παλαιοκαβαλιώτες. Είναι ένα μικρό δείγμα σεβασμού σε όσους δεν είναι πλέον κοντά μας, αλλά και η εκτίμηση για όσα έκαναν για το χωριό μας, σε εποχές  δύσκολες και σε χρόνους που στιγμάτισε η προσφυγιά, ο πόλεμος, ο εμφύλιος και η φτώχεια. Ήταν όμως άνθρωποι αγωνιστές, που κατάφεραν να επιβιώσουν και να σταθούν όρθιοι, μα πάνω απ' όλα ήταν ''άνθρωποι'', γιατί τους διέκρινε η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η εργατικότητα και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο.

Αντάρτες

αναμνηστική φωτογραφία του 1918 από το Άνω Νεοχώριο Πανόρμου. Έλληνες που συμμετείχαν πιθανώς σε αντάρτικα σώματα,προκειμένου να αποφύγουν τα ''τάγματα εργασίας'' ή να προστατεύσουν τα χωριά τους από τους τσέτες. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα αφήσουν τα πατρογονικά εδάφη, σε αναζήτηση μια νέας γης. Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Καβάλα τον Οκτώβριο του 1922, στη Παλαιά Καβάλα εγκαταστάθηκαν το 1923. Οι περισσότεροι καταγόταν από τα Γανοχώρια της Ανατολικής Θράκης, υπήρχαν όμως και πρόσφυγες από την Αρτάκη, τη Μπάλια, την Πάντερμο, τη Σμύρνη και άλλα μέρη της Μ.Ασίας.

Αγροτικά

Αν κάτι χαρακτήριζε εκείνα τα χρόνια τους κατοίκους το χωριού, ήταν η αγάπη και η ενότητα που είχαν μεταξύ τους. Άλλωστε ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν τις μεγάλες δυσκολίες εκείνων των καιρών. Μαζί στις χαρές, μαζί και στις δυσκολίες και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, μαζί στα γλέντια μαζί και στις αγροτικές δουλειές.

Ακορντεόν

Νέοι και νέες χορεύουν πιασμένοι χέρι – χέρι. Δεν ήταν απαραίτητο να υπάρχει κάποια εορτή ή ένας γάμος. Ήταν αρκετά συνηθισμένο εκείνη την εποχή, να μαζεύονται οι νέοι και να χορεύουν όλοι μαζί. Στο κέντρο με το ακορντεόν διακρίνεται ο Κώστας Ψουρούκης.

Αλώνια

κάτοικοι του χωριού σε εργασίες που γίνονταν στα αλώνια.

διάνοιξη του δρόμου Ζυγού-Παλαιάς Καβάλας.

άνδρες και νέοι από τη Παλαιά Καβάλα που εργάζονται στη διάνοιξη του δρόμου Ζυγού-Παλαιάς Καβάλας.

Γλέντι

Αν κάτι χαρακτήριζε εκείνα τα χρόνια τους κατοίκους το χωριού, ήταν η αγάπη και η ενότητα που είχαν μεταξύ τους. Άλλωστε ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν τις μεγάλες δυσκολίες εκείνων των καιρών. Μαζί στις χαρές, μαζί και στις δυσκολίες και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, μαζί στα γλέντια μαζί και στις αγροτικές δουλειές.

Τα κορίτσια του κυρ Αποστόλη

Aνάμεσα στα κορίτσια, ο τότε γραμματέας του χωριού, κ. Απόστολος. Πίσω φαίνεται η εκκλησία και τμήμα από το καλντερίμι της πλατείας.

Λάϊονς

Χριστούγεννα του 1970. Επίσκεψη το σωματείου «Λάϊονς» στο χωριό και αναμνηστική φωτογραφία εμπρός στην κοινότητα. Διακρίνονται ο ιερέας πάτερ-Δημήτρης, ο γραμματέας Αδάμ Αδαμίδης, μέλη του σωματείου, κάτοικοι και παιδιά του χωριού.

Καινούργιο Σχολείο

Σχολειό

φωτογραφία από τη δεκαετία του '50. Ο δάσκαλος Έλληνας, με τους μαθητές του στα σκαλοπάτια του παλαιού σχολείου.

Ο παπά Στέλιος

Ο παπά Στέλιος - κατά κόσμο Στυλιανός Βαφείδης - και η πρεσβυτέρα. Ο παπά Στέλιος καταγόταν από το Γάνο της Ανατολικής Θράκης, ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα, άνθρωπος ιδιαίτερα μορφωμένος και άριστος γνώστης της Βυζαντινής μουσικής. Ήταν αυτός που παρακίνησε πολλούς πρόσφυγες από το Γάνο και τη Χώρα της Αν.Θράκης να έρθουν στη Παλαιά Καβάλα και να εγκατασταθούν μόνιμα. Είναι άξιο αναφοράς ότι έφεραν μαζί τους εικόνες και ιερά σκεύη από την εκκλησία της Παναγίας της Λαοδηγήτριας, τα οποία βρίσκονται πλέον στην εκκλησία του χωριού.

25η Μαρτίου

φωτογραφία από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μαθητές υπό το βλέμμα των δασκάλων τους (Κος και Κα Καρρά), μπροστά τους ένας καμαρωτός τσολιάς με την γαλανόλευκη σημαία, δίπλα τους αγόρια με τα εξαπτέρυγα στα χέρια, ενώ παραδίπλα, νέοι απο τα Τ.Ε.Α. παρουσιάζουν όπλα.

Πλάτανος

Αναμνηστική φωτογραφία Παλαιοκαβαλιωτών στο καφενέ του ''Παρμακέα". Καλή παρέα με ούζο, μεζέ και μια ''πλάκα'' με ρεμπέτικα να παίζει στο γραμμόφωνο. Πίσω φαίνεται ο γέρο-Πλάτανος ο οποίος σώζεται έως σήμερα, αριστερά διακρίνεται πολύ λίγο, το ρέμα που διαπερνούσε το χωριό.

Σούμπασι

Xαρακτηριστικές φωτογραφίες με κατοίκους του χωριού που εργάζονται στα μεταλλεία της περιοχής, στη περιοχή «Σούμπασι» Η ιστορία επαναλαμβάνεται, χίλια πεντακόσια χρόνια πριν στα ίδια μεταλλεία δούλευαν – υπό διαφορετικές συνθήκες βέβαια – οι κάτοικοι των αρχαίου οικισμού ''Σκάβαλα''.

Παλικάρια

Παλικάρια που έστησαν γλέντι και χορό στη πλατεία του χωριού. Πίσω αριστερά, διακρίνεται η στέρνα με το τρεχούμενο νερό. Τότε βρισκόταν εμπρός στην εκκλησία, αργότερα μεταφέρθηκε απέναντι, κάτω από τον πλάτανο, όπου βρίσκεται έως σήμερα.

Σχολική

κορίτσια που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, σε σχολική εορτή.

Τρύπες

Xαρακτηριστικές φωτογραφίες με κατοίκους του χωριού που εργάζονται στα μεταλλεία της περιοχής, στη περιοχή «Τρύπες». Η ιστορία επαναλαμβάνεται, χίλια πεντακόσια χρόνια πριν στα ίδια μεταλλεία δούλευαν – υπό διαφορετικές συνθήκες βέβαια – οι κάτοικοι των αρχαίου οικισμού ''Σκάβαλα''.

Κορίτσια στην βρύση

Φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών του χωριού. Διακρίνεται η βρύση στη ''μάνα του νερού'', η οποία δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα.

οικογενειακή φωτογραφία προσφύγων

οικογενειακή φωτογραφία προσφύγων που καταγόταν από την Χώρα της Ανατολικής Θράκης, είναι χαρακτηριστική η Θρακιώτικη ενδυμασία του ανδρόγυνου.

Σύλλογος Παλιάς Καβάλας

Wood Water Wild Festival

WinteRun Palia Kavala