Πεζοπορεία στο δάσος

Η Παλιά Καβάλα είναι πλούσια σε χλωρίδα, με κυρίαρχο δέντρο το πλάτανο, καθώς η περιοχή έχει πολλά νερά και άφθονες πηγές. Αξίζει να επισπευτεί κανείς το πλατανώνα της Παλιάς Καβάλας που βρίσκεται στο ρέμα του χωριού ( βλέπε Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας).

Ένα άλλο είδος δέντρου που ευδοκιμεί στη περιοχή, είναι η δρυς ή "μεσσές" όπως το λένε οι ντόπιοι. Από αυτό παίρνει το όνομα του, το πανέμορφο δάσος της Παλιάς Καβάλας, το "μεσσελίκι". Το δάσος αυτό βρίσκεται 1 μόλις χιλιόμετρο βόρεια του χωριού και υπάρχει πρόσβαση  μέσα από τον οικισμό. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης θα ακολουθήσει των χωματόδρομο των Κοκάλων έως τη θέση ‘’τρύπες και εκεί θα συναντήσει το μονοπάτι που οδηγεί στο "μεσσελίκι".

Ήδη από μακριά θα αντικρίσει το δάσος, το οποίο είναι κατάφυτο από μεσσέδες. Όταν περιηγηθεί μέσα στα μονοπάτια του, θα θαυμάσει ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και θα γνωρίσει από κοντά τις κρυφές ομορφιές του. Οι πιο τυχεροί θα δουν σκιουράκια, λαγούς και αλεπούδες. Μέσα στο δάσος βρίσκουν επίσης καταφύγιο άγρια ζώα όπως ζαρκάδια, αγριογούρουνα και άλλα.
Σύμφωνα με τη Ελληνική μυθολογία οι Δρυάδες είναι νύμφες που προστατεύουν τις δρυς. Γεννιούνται μαζί  τους, μεγαλώνουν και πεθαίνουν μαζί τους. Λένε ότι όποιος προστατεύει και περιποιείται τα δάση κάνει πράξη ιερή, αντίθετα όταν κόβεται ή καταστρέφεται ένα δέντρο, η νύμφη τιμωρεί τον αίτιο της καταστροφής.

Ας έχουμε όλοι αυτά μες στο μυαλό μας και ας σεβαστούμε την επιθυμία των Νυμφών, όταν επισκεφθούμε το "μεσσελίκι", το πανέμορφο δάσος της Παλιάς Καβάλας.