Σπήλαια και αρχαία μεταλλεία

Στη περιοχή της Παλαιάς Καβάλας βρισκόταν τα αρχαία Σκάβαλα, ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Θάσιοι, οι Αθηναίοι και οι βασιλείς της Μακεδονίας Φίλιππος Β΄ και Αλέξανδρος.

Η περιοχή ήταν πλούσια σε χρυσό και άργυρο, λέγεται δε ότι ο ίδιος ο Θουκυδίδης κατείχε μεταλλεία στα αρχαία Σκάβαλα. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ότι εδώ βρισκόταν η Σκαπτή Ύλη, καθώς  η ακριβής θέση των μεταλλείων της Σκαπτής Ύλης τοποθετείται στην περιοχή βόρεια της πόλης της Καβάλας και νότια της οροσειράς Λεκάνη.

Σήμερα, στα βουνά γύρω από την Παλαιά Καβάλα   υπάρχουν αρκετά από αυτά τα ορυχεία, τα οποία δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα. Χαρακτηριστικά είναι κάποια τοπωνύμια, όπως "τρύπες", "’μεταλλεία" κ.α. Υπάρχουν επίσης  πολλά σπήλαια με δαντελωτές σήραγγες εκατοντάδων μέτρων, οι οποίες λέγεται ότι φτάνουν έως την πεδιάδα των Φιλίππων. Είναι γεγονός ότι οι  θρύλοι και οι ιστορίες που κυκλοφορούν για αυτά τα σπήλαια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ύπαρξη των αρχαίων μεταλλείων και των σπηλαίων, δίνει μια άγρια ομορφιά στη περιοχή, προκαλώντας το ενδιαφέρον, αλλά και τη περιέργεια κάθε φυσιοδίφη.

1