Παλιά Καβάλα

Σκαπτή Ύλη

υπο κατασκευή

Η Παλαιά Καβάλα είναι ένας τόπος ευνοημένος από την φύση, όχι μόνο για της φυσικές ομορφιές της περιοχής, αλλά κυρίως για τις αστείρευτες πηγές της και για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που έκρυβε το υπέδαφος της

Οι δύο τελευταίοι παράγοντες είναι και οι βασικότερες αιτίες της μακρόχρονης ιστορίας της. Η ιστορία της Παλιάς Καβάλας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτή της ευρύτερης περιοχής των αρχαίων Φιλίππων και κυρίως της Νεάπολης - Χριστούπολης -  Καβάλας.

Θα πρέπει βέβαια να ανατρέξουμε εκατοντάδες χρόνια πριν, για να βρούμε τις πρώτες ενδείξεις ζωής στη περιοχή. Οι βραχογραφίες της Παλιάς Καβάλας αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα πιο πολλά χαράγματα στην Ελλάδα βρίσκονται σε μέρη όπου γινόταν εξόρυξη μετάλλων, σε περιοχές με πολλά σπήλαια και πολλά νερά. Αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει η περιοχή της Παλιάς Καβάλας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Στέλλα Πυλαβάκη και Γιώργο Ηλιάδη, οι βραχογραφίες της Παλιάς Καβάλας είναι ένα εύρημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρονολογούνται μεταξύ της εποχής χαλκού και σιδήρου.

Σύλλογος Παλιάς Καβάλας

Wood Water Wild Festival

WinteRun Palia Kavala