Παλιά Καβάλα

Προφιλ
του συλλογου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Καβάλας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2001 και στεγάζεται στο πρώην σχολικό κτίριο του χωριού. Η ιδέα ξεκίνησε από μια παρέα νέων ανθρώπων και πολύ γρήγορα έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, που έσπευσαν να γίνουν μέλη του.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η μελέτη, η μετάδοση και η προαγωγή του πολιτισμού καθώς και η ανύψωση του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και των καταγόμενων από την Παλιά Καβάλα. Η αναβίωση ηθών και εθίμων, η διατήρηση και παρουσίαση των στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης η ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου. Σκοπός του Συλλόγου είναι ακόμη ο εξωραϊσμός του χωριού, ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η εικόνα του ορεινού παραδοσιακού οικισμού.

Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα τα παραπάνω και με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για το χωριό, τα μέλη του Συλλόγου έχουν να επιδείξουν μια σειρά από αξιόλογες δράσεις και εκδηλώσεις. Πρωταρχικό τους μέλημα ήταν η αναβίωση της πανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής που έχει τις ρίζες του στον Γάνο της Ανατολικής Θράκης. Το έθιμο αυτό είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια και χάρις τις προσπάθειες του Συλλόγου, αναβίωσε και διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιτυχία, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος σε συνεργασία με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τη Δήμο Καβάλας διοργανώνει στο περιβαλλοντικό μονοπάτι ένα από τα μεγαλύτερα εναλλακτικά φεστιβάλ της Ελλάδας, το Wood Water Wild festival. Πρόκειται για ένα διήμερο υπαίθριων δράσεων, όπως αναρρίχηση, ιππασία, τοξοβολία, προσανατολισμό, χρωματοσφαίριση, ορειβασία, πεζοπορία, νυχτερινή πεζοπορία, ποδηλασία, ορεινό τρέξιμο, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και πολλές συναυλίες, μέσα στη φύση.

Στη προσπάθεια των μελών για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του χωριού, εκδόθηκε από το Σύλλογο ένα βιβλίο με την ιστορία της Παλιάς Καβάλας. Πρόκειται για μια καταγραφή ιστορικών στοιχείων που προέκυψαν από αναφορές γερόντων του χωριού, αλλά κυρίως από προσεκτική μελέτη ιστορικών βιβλίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια του Συλλόγου για την ίδρυση Λαογραφικού μουσείου. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αντικείμενα που εκθέτονται στο πρώην Δημοτικό σχολείο. Ανάλογη είναι και η προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για την αναπαλαίωση και επαναλειτουργία ενός εκ των 14 νερόμυλων που υπήρχαν στο ρέμα της Παλαιάς Καβάλας. Οι οικοδομικές εργασίες ανστήλωσης του κτίσματος ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008. Παράλληλα έγινε προμήθεια και εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού ( φτερωτή, μυλόπετρες, βαράρι κλπ) και συντήρση του παλιού. Διανοίχτηκε επίσης ένας χωματόδρομος ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο Νερόμυλο και να είναι επισκέψιμος για το κοινό. Σήμερα πλέον, ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την ευρήτερη περιοχή επισκέπτονται το μύλο της Παλαιάς Καβάλας και ξεναγούνται από τα μέλη του Συλλόγου μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίχνουν Σχολεία, Σύλλογοι και Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όσον αφορά τον εξωραϊσμό του χωριού, έγιναν από το Σύλλογο αρκετές παρεμβάσεις , όπως η κατασκευή του παρεκκλησίου του Πρ.Ηλία στο βράχο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού,η δημιουργία ενός μικρού πάρκου αναψυχής στο ίδιο χώρο, ο καλλωπισμός και η κατασκευή το παρτερίου στον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού, καθώς και άλλες εργασίες όπως διάνοιξη μονοπατιών, ανάδειξη σπηλαίων , καθαρισμός του χωριού, φωταγώγηση της πλατείας και άλλων σημείων.

Τέλος δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχαγωγία των παιδιών του χωριού και στη πολιτιστική τους παιδεία. Λειτουργεί τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (τους θερινούς μήνες), οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα εικαστικών τεχνών, Χριστουγεννιάτικες και άλλες γιορτές κ.α. Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος και για τους υπόλοιπους κατοίκους, όπως η γιορτή του μύλου όπου γίνεται ένα αντάμωμα Παλαιοκαβαλιωτών, το διήμερο φεστιβάλ Wood-Water-Wild που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, η ετήσια αποκριάτικη εορτή, εκδρομές,επιμορφωτικά σεμινάρια και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας απαριθμεί σήμερα 120 μέλη, ένας αριθμός ικανοποιητικός σε σχέση με τους λίγους κατοίκους που έχει πλέον η Παλαιά Καβάλα. Αυτό άλλωστε είναι και το στοιχείο που δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο Σύλλογο, καθώς ένα τόσο μικρό χωριό καταφέρνει να έχει ένα Πολιτιστικό Σύλλογο με φιλότιμη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Με εκτίμιση

Ο Πρόεδρος

Διοικητικό Συμβούλιο

 • ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  ΠΑΝΤΟΥΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

 • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  ΓΑΖΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 • ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  ΠΡΟΜΟΥΣΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

 • ΤΑΜΙΑΣ:

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 • ΜΕΛΟΣ:

  ΠΡΟΜΟΥΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 • ΜΕΛΟΣ:

  ΜΠΙΤΖΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 • ΜΕΛΟΣ:

  ΤΕΡΛΑΚΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 • ΜΕΛΟΣ:

  ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

 • ΜΕΛΟΣ:

  ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

   

Φωτογραφίες

Σύλλογος Παλιάς Καβάλας

Wood Water Wild Festival

WinteRun Palia Kavala